PO SLOVENSKI ISTRI

SLOVENSKA ISTRA /Gračišče – Lačna – Kuk- Veliki Gradež – Hrastovlje/

Na prvi planinski izlet v letu 2020 smo se odpravili v Slovensko Istro, prehodili smo del grebena, ki se poteka od Kubeda proti vzhodu.

Pohod smo pričeli v Gračišču, prijazni vasici ob cesti Koper – Buzet. Začetna strmina je kmalu popustila in prijetna hoja po mehkih travah skozi kraški gozd nas je že pripeljala na naš prvi cilj, hrib Lačna (451 m). Označuje ga razgledni stolp, s katerega se ponujajo širni razgledi po pestri okolici. Udobna pot z lepimi razgledi nas je nadalje peljala skozi predele kraškega gozda in goličav mimo neizrazitega in golega Kuka (498 m) in naprej do Velikega Gradeža (507 m). Vrh označuje velik kup kamenja, ki daje videz obrambnega zidu. 

Od tam smo se po kar strmi poti spustili v dolino, prečili železniško progo, šli skozi Dol pri Hrastovljah, mimo spomenika šavrinkam do Hrastovelj. V tamkajšnji cerkvi Svete Trojice smo si ogledali znamenite, vsebinsko bogate in lepo ohranjene freske, naslikane v 15. stoletju.

Pohod, ki je potekal v dobrem vzdušju in v idealnih vremenskih razmerah, smo sklenili z okrepčilom v tamkajšnji gostilni Švab.

Začetek pohoda v Gračišču
Vzpon proti Lačni
Pri razglednem stolpu na lačni

Na poti proti Kuku
Na Velikem Gradežu
Cerkev sv. Trojice v Hrastovljah
Predstavitev fresk

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.