Kolesarjenje po slovenski Istri

Kot vsako leto smo se septembra odpravili na kolesarjenje po slovenski Istri. Iz Bertokov smo se zagnali v breg do Sv. Antona in nadaljevali po razgibani razgledni cesti do Marezig, istrskega naselja na severnem delu Šavrinskega gričevja. Kraj je poznan po Marežanskem uporu, ko so se maja 1921 domačini uprli italijanskim fašistom. Danes si v Marezigah ob čudovitem razgledu na slovensko obalo v prvi vinski fontani lahko privoščimo odlična odprta vina iz lokalnih kleti in vrhunska vina kleti Vinakoper.

Postanek pri vinski fontani

Kolesarjenje smo nadaljevali na 362 m visoki Pomjan, ki je svoje ime dobil po nasadih jabolk (pomi), ki so nekoč poraščala okolico današnje vasi.  S slemena na vrhu se ponuja krasen razgled na Tržaški zaliv.

Na Pomjanskem hribu ali Romani

Sledil je strm spust mimo vasi Župančiči do ceste v dolini reke Dragonje, ki je v poletnem sušnem obdobju skoraj povsem presahnila. Prvih 6 kilometrov ceste je še makadamske, po prihodu v Dragonjo so bila zato naša kolesa bela, pa tudi kolesarji smo se nabrali prahu. Grlo smo poplaknili s hladnim pivom, v Žusterni pa smo se še okopali v morju, ki je imelo prijetnih 24 °C.

Osvežitev v toplem morju

Zapisal in foto: Silvo Pivk

This entry was posted in Obvestila. Bookmark the permalink.