IZLET V NOVO GORICO IN NJENO OKOLICO, 9. SEPTEMBER 2021

Po dveh mesecih smo se zopet odpravili na izlet, tokrat v Novo Gorico in njeno okolico. Da nam bo lepo, je narekovalo že lepo jutro, čez dan pa je bilo lepo sončno in kar nekoliko pretoplo.

Na poti v Novo Gorico smo se ustavili v gostilnici Žakelj v Logatcu, kjer sta nas prijazni natakarici hitro postregli s kavico in kapučinom.

Na Trgu Evrope nas je pričakala prijazna vodička Evelin Bizjak. Razdeljeni v tri skupine smo izmenjaje opravili ogled razmejitvenega prostora na trgu med R Slovenijo in Italijo in v prostorih železniške postaje Nova Gorica muzej Kolodvor. Prisluhnili smo opisom zanimivih dogodkov na meji pred, med in po II. svetovni vojni. 

Vstop v mesto Nova Gorica
Prva skupina z vodičko pred muzejem Kolodvor
Na Trgu Evrope z eno nogo na slovenski z drugo na italijanski strani
Delček muzeja Kolodvor

Pot nas je nato vodila na Kostanjevico, kjer smo v prostoru cerkve Marijinega oznanjenja prisluhnili vodnici in knjižničarki Mirjam slikovitemu opisu zgodovine dogajanj na Kostanjevici. Pod njenim vodenjem smo si ogledali cerkev, Škrabčevo knjižnico, v kateri poleg prve slovnice slovenskega jezika Adama Bohoriča, napisane leta 1584, hranijo preko 10.000 starinskih knjig, Rožni vrt z vrtnicami iz skupine burbonk in nazadnje grobnico zadnje francoske kraljeve rodbine Burbonov, med njimi zadnjega kralja Karla X.  

Notranjost cerkve na Kostanjevici
Restavrirana slovnica Adama Bohoriča
Kripta Burbonov, dom zadnjega francoskega kralja Karla X-ega

Po okušanju hrane s priokusom vrtnic v Novi Gorici, smo se odpeljali na 682 m visoko Sveto Goro, romarsko središče in do katerega vodi tudi romarska božja pot. Na gori se nam je ponudil čudoviti razgled na njeno okolico, vse tja do gora, Italije in do morja, Solkana in Nove Gorice. Sledil je ogled bazilike in muzeja v frančiškanskem samostanu.

Pot na Sveto goro
Pogled na Solkan in Novo Gorico
Notranjost bazilike
Muzej v frančiškanskem samostanu
Pred samostanom na Sveti Gori
Pogled na največji kamniti most na svetu, Solkanski most

Po panoramskem ogledu Solkanskega mostu in kosilu v prijetni restavraciji Menažka, smo se polnih vtisov in zadovoljstva vrnili domov.

Besedilo in foto: Vladimir Koračin

This entry was posted in Obvestila. Bookmark the permalink.