Kolesarjenje po Štajerskem

V juliju sta nas  Milan in Nada Gaube popeljala na kolesarjenje po Štajerski. Po jutranji kavi v gostišču Fifolt v Spodnji Kungoti smo se na začetku po kolesarski stezi, nato pa po lepo urejeni cesti odpeljali na 510 m visoki Plački vrh, ki leži na meji z Avstrijo in je najvišji vrh v severovzhodni Sloveniji. Na njem stoji 28 m visok razgledni stolp z lepim razgledom na širšo okolico slovenskih in avstrijskih vinorodnih območij.

Stolp na Plačkem vrhu 
Na vrhu stolpa

Po spustu z vrha smo nekajkrat zavili čez mejo na avstrijsko stran, se vzpenjali po strmih, na nekaterih mestih makadamskih cestah in ponovno strmo spuščali v dolino.

Vrnitev na slovensko stran

V naselju Špičnik smo se ob meji ustavili na turistični kmetiji Dreisiebner, si ogledali njihovo več kot 300 let staro klet in z razgledne terase občudovali znamenito cesto, ki izriše srce med vinogradi.

Pogled na srce na Špičniku

Večji del poti smo kolesarili med vinogradi v Občini Kungota, ki meji na svoji severni strani na sosednjo državo Avstrijo. Da so odnosi med sosedoma res dobri, dokazuje evropski projekt, ki ga je leta 2013 izvedel avstrijski umetnik Peter Klug. Mizo in stole je postavil simetrično vzdolž mejne črte med državama. Namenjena je srečanju in pogovoru ljudi v dobri veri in s pozitivno naravnanostjo. Ob njej je postavljen tudi znak, ki opozarja na to, da je projekt financiran z evropskimi sredstvi.

Postanek za pogled na številne vinograde na obeh straneh meje
Miza za »pogovore na meji« (Der Grenztisch)
Zaključek kolesarjenja na turistični kmetiji

Kolesarjenje smo zaključili na majhni, tri in pol hektarja veliki turistični kmetiji Gaube, ki leži na koncu vasi Šentilj. Petčlanska družina se že več kot dvajset let ukvarja s sadjarstvom, vinogradništvom ter pridelavo zelenjave in jagodičevja. Dobro kosilo in kozarec vina ali domačega soka sta se nam po petih urah kolesarjenja res prilegla.

Zapisal in foto: Silvo Pivk

This entry was posted in Obvestila. Bookmark the permalink.